[Formació] Tot el que has de saber sobre les excedències laborals...


L’excedència laboral està recollida a l’article 46 de l’Estatut dels Treballadors i estableix, com la mateixa paraula indica, un cessament temporal del lloc de treball, per tal de tenir cura d’algun familiar, fill, per tal d’emprendre un nou repte laboral o formar-se acadèmicament o professionalment.

Qui pot demanar l’excedència?

Qualsevol treballador o treballadora, independentment del tipus de contracte, jornada o torn de treball, que disposi de més d'1 any d’antiguitat a l’empresa.

Tipus dexcedència.
L’excedència podrà ser voluntària o forçosa. La forçosa, que donarà dret a la conservació del lloc i al còmput de l’antiguitat de la seva vigència, es concedirà per la designació o elecció per a un càrrec públic que impossibiliti l’assistència al treball. El reingrés s’ha de sol·licitar durant el mes següent al cessament en el càrrec públic.

L’article 46.3 de l’Estatut dels Treballadors és el que regula el dret dels treballadors a sol·licitar un període d’excedència per cuidar els seus fills i familiars.
-L’excedència per a la cura de fills es concedeix en els casos de naixement, adopció o acolliment d’un menor, ho pot fer tant l’home com la dona. L’única condició indispensable és que el nen tingui menys de tres anys. Respecte a la durada, precisament aquesta edat del nen és la que marcarà el màxim
-En el cas de la cura d’un familiar amb alguna malaltia greu o minusvalidesa, s’ha de mantenir amb ell un parentiu fins al segon grau de consanguinitat o afinitat. La persona a tenir cura pel treballador no es pot valer per si mateixa per raons d’edat, accident o malaltia, i no ha de tenir cap activitat retributiva.
L’excedència voluntària, regulada a l’article 46.2 de l’Estatut dels Treballadors, té per finalitat l’atenció a interessos personals i subjectius del treballador i està orientada a la intimitat dels mateixos. La peculiaritat d’aquesta excedència voluntària és que el treballador no té l’obligació de justificar les raons o motius que el porten a instar l’excedència, no necessita que aquests motius siguin revelats ni tampoc es requereix acreditar la certesa dels mateixos, existint un autèntic dret subjectiu del treballador a aquesta situació.

Quant de temps puc estar d’excedència?

Excedència
Duració mínima
Duració Màxima.
Fraccionable.
Per cuidar d’un fill.
No n’hi ha.

3 anys

Tens dret a una excedència (dividida en totes les fraccions que vulguis) per cada fill o familiar.

Per cuidar d’un
familiar
No n’hi ha.
2 anys.
Tens dret a una excedència (dividida en totes les fraccions que vulguis) per cada familiar.
Voluntària
4 mesos
5 anys
No es pot fraccionar, però pots demanar una segona excedència un cop hagin passat 4 anys des de la fi de la primera. Només tens dret a una 3era excedència en el cas que així estigui especificat al teu conveni.
Com puc sol·licitar l’excedència?
Les excedències no les demanem, sinó que les comuniquem a l’empresa.
En el cas de les excedències forçoses no necessitem que l’empresa ens contesti aquesta sol·licitud, ja que el dret a aquest tipus d’excedències és directe, és a dir, amb la comunicació prèvia per escrit a l’empresa passem directament a estat d’excedència des de la data en què hem notificat a l’empresa l’inici de la mateixa.
En les excedències voluntàries sí necessitem la confirmació per escrit de l’empresa.
Això no vol dir que l’empresa pugui negar-se a considerar l’estat d’excedència (de fet, si ho fes podríem demandar-la i seria una demanda guanyada), però sí pot retardar o entorpir el procés.
Si l’empresa senzillament no contestés i hem avisat prèviament amb l’antelació que marca la legislació vigent, en la data indicada, podem deixar d’anar al nostre lloc de treball en la data que havíem comunicat.
Què pot passar?
- Que l’empresa en veure que no t’incorpores al teu lloc de treball normalment opti per comunicar a la Seguritat Social l’excedència com hauria d’haver fet des d’un principi.
- Que l’empresa comuniqui la seva baixa voluntària a la SS. Si ho fan, podem demandar per acomiadament nul perquè l’empresa no és qui per interpretar la teva voluntat.
Per tant, és possible que fem ús de l’excedència motu proprio sense concessió expressa de l’empresa quan la seva demora en contestar o la raó denegatòria esgrimida no estigui concretada ni avalada legalment.

S’ha de justificar l’excedència?
Només s’ha de justificar la causa que et dóna dret a sol·licitar aquesta assistència en les excedències no voluntàries.
Com que l’excedència voluntària no necessita causa, no cal justificar res; simplement comunicar la teva intenció d’utilitzar-la. Per tant, no cal que posem en el comunicat per què vols la teva excedència.
Em guarden el lloc de feina i l’antiguitat?
Excedència
forçosa



Es reserva el lloc de feina.

Es conserva l’antiguitat i aquesta continua augmentant a mesura que l’excedència continua.

Excedència per cura d’un fill o familiar.

Es guarda el lloc de feina durant el 1er any. Passat aquest temps només es reserva plaça del mateix grup o categoria professional.


Es guarda l’antiguitat i segueix augmentant a mesura que estem d’excedència.


Excedència
Voluntària.
Només tenim preferència a la incorporació en cas de vacants d’igual o similar categoria posteriors a la data de reincorporació.


No es perd l’antiguitat, però es queda congelada durant el temps que duri l’excedència.



Com em reincorporo a l’empresa després d’una excedència?

Sempre cal sol·licitar la reincorporació per escrit abans de la fi del període d’excedència que hàgim sol·licitat. En el cas de l’excedència voluntària o de cura d’un fill o familiar s’ha de demanar amb l’antelació que s’especifiqui en el teu conveni col·lectiu. Si el teu conveni no diu res es pot sol·licitar "en qualsevol moment previ a la fi de l’excedència ", com ara el dia abans mateix.
En el cas d’excedències forçoses cal un preavís de la reincorporació amb un mínim de 30 dies.
Un cop gaudida l’excedència pel temps sol·licitat pel treballador/a, el moment del reingrés ha de ser sol·licitat prèviament per l’empleat i aquest reingrés no ha de produir-se en el mateix lloc de treball on el treballador prestava els seus serveis amb anterioritat a l’excedència, sinó que se li pot assignar qualsevol altre lloc de treball dels compresos en la mateixa o categoria similar.

Em poden negar la reincorporació?
La reincorporació és obligatòria i directa en les excedències per cura de fills o familiars o en excedències forçoses, ja que ambdues reserven el lloc de treball.

En l’excedència voluntària la reincorporació només s’ha de produir si a partir de l’endemà de notificar i sol·licitar la teva reincorporació hi ha una vacant en la teva categoria o similar.

L’article 39 de l’ET permet la mobilitat funcional del treballador, de manera que, en el moment del reingrés, l’empresari pot oferir i el treballador sol·licitar qualsevol lloc de treball vacant a què se li hagués pogut destinar mentre estava en actiu a l’empresa. Si no hi ha vacant en el teu lloc de treball original, l’empresa pot oferir (i tu pots sol·licitar-lo) en qualsevol altre centre de la mateixa empresa, fins i tot en una altra ciutat.

Si no ets tu qui ho sol·licita expressament NO estàs obligat a acceptar aquesta vacant podent seguir en espera si ho prefereixes. L’empresa mai no pot imposar la vacant al treballador/a.
Actualment, és freqüent que el treballador sol·liciti el reingrés i, no obstant això, l’empresa no pugui oferir-li la reincorporació per falta d’una vacant disponible, donant lloc a unes expectatives de reingrés per l’empleat que es prolongaran en el temps indefinidament fins que hi hagi alguna vacant a l’empresa i aquesta sigui oferta al sol·licitant. Mentrestant, si l’empresa t’ho comunica per escrit i hi tens dret, pots cobrar l’atur.

En el cas que existint vacants disponibles, l’empresa denega el reingrés al treballador/a, aquesta decisió de rebuig equival directament a un acomiadament improcedent, amb totes les conseqüències i efectes relatius al pagament de les corresponents indemnitzacions per acomiadament i liquidacions d'havers pendents de pagament.
Puc treballar en un altre lloc estant d’excedència?
En el cas de l’excedència voluntària no hi ha cap tipus de problema, tret que tinguessis una clàusula vàlida de no concurrència en el teu contracte, amb la qual cosa incorreries en competència deslleial a la teva empresa.
En les excedències forçoses se suposa que no pots treballar en cap altre lloc que no sigui en l’exercici o càrrec públic / sindical que motiva l’excedència.
En l’excedència per cura de fills o familiars es pot entendre que sí que pots treballar en un altre treball si les característiques del mateix són més compatibles amb la cura del fill o familiar que les de la teva feina actual.

Puc cobrar l’atur estant en excedència?
Sí. Quan un treballador està en excedència voluntària i té un nou contracte amb una altra empresa, pot demanar la prestació per desocupació quan cessi de manera involuntària en aquest últim treball.
Lògicament, cal complir tots els requisits per rebre cada prestació o subsidi: tenir cotitzacions suficients, haver perdut la feina per causes alienes a la seva voluntat (fi de contracte, acomiadament, etc.).
Què passa si la durada de la prestació per desocupació va més enllà de la data de fi de l’excedència?
El treballador cobrarà la prestació fins a la data de finalització de l’excedència, per la qual cosa a partir d’aquest moment l’abonament de la prestació se suspendrà, a l’espera que el treballador sol·liciti la reincorporació a l’empresa i aquesta li respongui.
Què passaria si estic cobrant l’atur i l’empresa denega la reincorporació per falta d’una vacant?
La treballadora podrà seguir percebent la prestació per desocupació, però ha de demostrar al Servei Públic d’Ocupació que ha sol·licitat el reingrés a l’empresa i que aquesta no ho ha permès per no disposar de vacants en el seu lloc. Això es fa aportant el document de l’empresa en què rebutja la possibilitat de la reincorporació.

Entradas populares de este blog

[Valencia] Crónica y fotos de la concentración en apoyo a los mineros

[STSI-Madrid] Despidos encubiertos en IECISA

[Entrevista] Martín Mozé, hijo de desaparecido en la dictadura argentina