EurovegasNO

dimarts 29 de maig de 2012


EurovegasNO



Els sotasignants, ciutadans de Catalunya, responsables del nostre futur col·lectiu, volem manifestar públicament la nostra oposició a la proposta del Govern de la Generalitat de Catalunya de promoure la instal·lació dins l’àrea metropolitana de Barcelona del projecte Eurovegas: un complex lúdic-turístic-immobiliari de grans dimensions, promogut per un dels grans operadors mundials d’aquest sector.
El govern addueix raons de caràcter econòmic: la suposada generació d'activitat que aquest representaria, i molt especialment, la capacitat de creació de nous llocs de treball, i presenta el projecte d’Eurovegas com una de les diferents solucions per a la recuperació econòmica que el nostre país tant necessita.
Volem manifestar el nostre absolut desacord amb aquest projecte i amb cada un dels aspectes amb que se'ns presenta la idea:

Estem en desacord amb el model productiu i econòmic que aquesta iniciativa exemplifica i impulsa:
El projecte d’Eurovegas implica apostar pel retorn al model immobiliari i turístic que ha estat identificat com la causa de la més greu situació de crisi econòmica i social que hem experimentat en les darreres dècades.
És més que dubtós que, inclòs des del punt de vista del sector de la construcció, tingui cap sentit embarcar-nos en l’edificació de milers de nous locals i habitatges quan l'estoc d’habitatge pendent de ser venut, llogat i ocupat és immens i incomparable amb el de qualsevol país europeu del nostre entorn.
Estem també en desacord amb el model de societat que se'ns proposa:

Catalunya és un país de dimensions modestes, de tradició industrial, de       petita i mitjana empresa, d'economia oberta i exportadora que en cap cas ha de passar a caracteritzar-se per ostentar la capitalitat europea del joc i el turisme entès com a fenomen associat a l’oferta lúdica basada en l'explotació econòmica de les nostres febleses i addiccions.
Ans al contrari, les possibilitats de creixement econòmic de Catalunya i  de sortida de la crisi s’han de repensar sobre la base de les nostres fortaleses i capacitats reals. S’ha d’apostar per generar sinergies -forçosament col·lectives- per la construcció d'un nou model productiu basat en el coneixement que inclogui la indústria, els serveis avançats, la investigació, la tecnologia i la cultura com a trets distintius que ens enforteixin i ens defineixen en l’àmbit natural europeu que ens correspon.
Ens mostrem contraris a les consideracions de la ubicació del projecte:
Volem realment hipotecar un espai metropolità que és un espai natural únic que confereix un gran valor i qualitat de vida a la Barcelona metropolitana i que defineix una de les zones més valuoses i de major potencial de futur de tot el Sud d'Europa, de tot el Mediterrani?

L’Àrea Metropolitana de Barcelona necessita urgentment d’una visió i una consideració conjunta i equilibrada d’usos. Si el sector agroalimentari és ja avui la punta de llança del nostre model productiu, seria suïcida dedicar als usos lúdics i de promoció immobiliària una de les zones que millor permet l'adequada  combinació d’usos agrícoles, industrials, logístics, comercials, residencials i econòmics, que ens han de fer capaços de competir i relacionar-nos amb les altres conurbacions d’àmbit europeu i mundial.
I finalment, rebutgem les raons d’ordre ètic que implícitament comporta l’acceptació del projecte:
En cap cas és admissible la modificació ad hoc de normes urbanístiques, industrials, fiscals, laborals, comercials, de salut pública,... que es presenten com inevitables per acollir i fer possible dins del nostre país aquesta autèntica "República independent de Las Vegas".
Just en el moment en que hi ha una força ciutadana creixent que diu prou a la desregulació del mercat financer, al blanqueig de diners, als paradisos fiscals, a les màfies i a la corrupció una activitat vinculada al joc no pot ser la nostra solució.

No podem oblidar ni deixar de constatar quins són els efectes reals que es deriven de la presència d'aquests grans complexos lúdics:
·         legalització d’una zona d’economia submergida a gran escala amb la conseqüent pèrdua de fiscalitat general,
·         presència indestriable de tràfics irregulars o delictius tant de béns i serveis com de persones,
·         establiment i arrelament d'organitzacions de caire mafiós amb totes les derivades que en resulten en l'àmbit de la seguretat i de la pròpia economia.
No parlem d'especulacions o alarmismes gratuïts, parlem d’evidències consolidades i repetides. N'hi ha prou, també, amb veure de prop alguna de les magnituds que avui defineixen l'estat de Nevada, capital mundial del joc i seu del promotor del projecte Eurovegas.

Des del 1931, data inicial de la legalització del joc i de la construcció dels primers casinos, l'estat de Nevada ha "aconseguit" els següents indicadors comparatius entre tots els cinquanta estats de la Unió:
·         el lloc 46 en la classificació per qualitat de les escoles,
·         el 42 pel que fa a la salut dels seus ciutadans,
·         el 45 en la que explica la proporció de joves amb títol universitari,
Però això sí, ocupa posicions molt altes en aquests altres àmbits:
·         la tercera posició en nombre de crims violents en proporció al nombre d'habitants,
·         la segona en nombre d'execucions hipotecàries,
·         i, irònicament, ostenta la primera posició pel que fa a desocupació. És, amb diferència, l'estat amb l’índex d'atur més alt de tots els EUA.
És per totes aquestes raons que no podem ni volem admetre que el nostre país, ni que sigui com a opció possible, consideri seriosament la posada en marxa d'un projecte forassenyat d'aquesta mena.
Estem convençuts que, tant en termes econòmics com socials i de definició nacional, la posada en marxa efectiva d'aquesta actuació serà un error greu i irreversible.

Demanem formalment al Govern de Catalunya, als ajuntaments implicats i a les entitats representatives de la voluntat dels ciutadans, amb el Parlament de Catalunya en primer terme, que s'oposin decididament al projecte conegut com Eurovegas. I que treballin en estreta col·laboració amb la societat catalana en la identificació i posada en marxa de projectes econòmics de futur com per exemple, tots aquells basats en l'economia del coneixement. Si per alguna cosa Catalunya ha de seguir essent coneguda internacionalment, és per la seva cultura i per la seva capacitat de  captar nou talent i indústria innovadora. 

Entradas populares de este blog

[Valencia] Crónica y fotos de la concentración en apoyo a los mineros

[STSI-Madrid] Despidos encubiertos en IECISA

[Entrevista] Martín Mozé, hijo de desaparecido en la dictadura argentina