[Via LaDirecta] Ordenen l'ingrés a presó dels dos policies del cas 4F condemnats per torturar un ciutadà de Trinitat i Tobago


La secció cinquena de l'Audiència de Barcelona dóna un termini màxim de quinze dies hàbils perquè ingressin voluntàriament a un centre penitenciari

Les tortures contra el ciutadà de Trinitat i Tobago Yuri Jardine no han tingut repercussió a la premsa catalana
Finalment entraran a la presó. Víctor Bayona i Bakari Samyang, els dos policies municipals de Barcelona condemnats per tortures greus contra el ciutadà de Trinitat i Tobago Yuri Jardine, hauran d'ingressar a un centre penitenciari per complir la pena de dos anys i tres mesos de presó en un termini màxim de quinze dies hàbils. Així ho ha ordenat la secció cinquena de l'Audiència de Barcelona després que el consell de ministres del 21 de novembre denegués la petició d'indult que van presentar els advocats dels dos agents, amb el suport del SAPOL, el sindicat més representatiu dins el cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Tots dos, que resideixen a Barcelona i Badalona respectivament, tenen dret a escollir el centre penitenciari més proper al seu domicili.
Precisament aquests dos agents van ser la peça clau testifical contra Rodrigo Lanza, Patrícia Heras i els altres dos nois que van ser empresonats pel cas 4F. La paraula dels dos policies va tenir més pes davant del tribunal que el testimoni de les persones acusades, les proves documentals i la paraula dels pèrits, que contradeien la versió dels policies. Quan es va fer pública la coincidència dels dos agents actuants en ambdós casos (tardor de 2011), les familiars i les amistats de les persones encausades del cas 4F van veure una porta d'esperança per reobrir el cas, tot i que, en aquelles dates, hi havia un fet que ja era irreversible: Patrícia Heras s'havia suïcidat. A dia d'avui, ni la fiscalia ni el poder judicial han considerat oportú obrir una investigació per aclarir si la sentència va ser dictada basant-se en un fals testimoni.
La condemna de Samyang i Bayona per les tortures infringides al ciutadà de Trinitat i Tobago Yuri Jardine, malgrat la seva gravetat, no va tenir gens de repercussió a la premsa catalana. Precisament, aquest és un dels aspectes del cas que es destaca més al documental Ciutat Morta –dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega–, que, a la pràctica, ha servit com a eina de denúncia d'aquells fets. L'impacte d'aquesta obra cinematogràfica ha estat molt fort les últimes setmanes, gràcies a la gran quantitat de guardons que ha rebut a diferents festivals de cinema. TV3, després d'una llarga i difícil negociació, emetrà aquest documental de la productora Metromuster abans del 31 de gener, al programa Sala 33.

Entradas populares de este blog

[Valencia] Crónica y fotos de la concentración en apoyo a los mineros

[STSI-Madrid] Despidos encubiertos en IECISA

[Entrevista] Martín Mozé, hijo de desaparecido en la dictadura argentina