L'ESCANDALOSA COMPLICITAT DE FELIP PUIG AMB LA PATRONAL DE PANRICO EXIGEIX UNA RESPOSTA/LAESCANDALOSA COMPLICIDAD DE FELIP PUIG CON LA PATRONAL DE PANRICO EXIGE UNA RESPUESTA

Benvolguts amics,

Us remetem, adjunt, l'article signat per dos treballadors de Panrico i dos membres del Comitè de suport a la vaga en el qual denuncien la complicitat del govern de la Generalitat de Catalunya amb la direcció de Panrico. El darrer fet ha estat és el préstec de 8 milions d'euros concedit per la Generalitat a l'empresa.

Us demanem la difusió d'aquest article per recolzar la lluita dels treballadors de Panrico pels seus llocs de treball.

Rebeu una abraçada.


Tothom ho sospitava, però ara s'ha materialitzat. La Generalitat, a través del Institut Català de Finances, ha donat un préstec de 8 milions d'euros a Panrico i l'empresa procedeix immediatament a acomiadar a 60 treballadors/es més (ja en van 104 aquest any, més 31 de l'any passat). Un escàndol! Si l'empresa tenia problemes financers per pagar els acomiadaments, ara els pot tirar endavant utilitzant diners públics.

La Generalitat havia intentat per tots els mitjans que, abans de donar aquests diners, se signés un acord entre empresa i treballadors per salvar la cara, però els treballadors/es es van negar a signar els acomiadaments, malgrat que també van rebre pressions de la direcció de CCOO. Sense aquesta signatura, el conflicte segueix obert. Mentre l'empresa rep diners públics per pal·liar els efectes de la vaga, els treballadors portaven els 8 mesos de vaga sense cobrar i dos mesos més per començar a cobrar el ERTE que afecta tota la plantilla; els acomiadats encara no han cobrat el 100% de les indemnitzacions, i l'empresa ja anuncia beneficis pel 2015.
L'absoluta complicitat de la Conselleria de Treball amb els interessos del fons voltor Oaktree, que gestiona Panrico, s'evidencia:

  • Joan Mas, germà del President Artur Mas, era conseller delegat de Panrico fins a març del 2014, i ara mateix està al capdavant d'una altra marca del grup, La Bella Easo. La Generalitat va anunciar el setembre passat ajudes financeres per rescatar Panrico, tema que va motivar denúncies en clau parlamentària per la relació de privilegi amb l'empresa.

  • A pocs dies de l'anunci de l'inici de la vaga el 13 d'octubre de l'any passat, es va produir un gran desplegament policial amb furgonetes i més d'un centenar de Mossos per forçar la càrrega i sortida de 9 tràilers amb productes de la planta de Sta. Perpètua, paralitzada per la vaga, amb personal aliè a la fàbrica, tot un acte d'esquirolatge contra el dret de vaga.

  • El 16 d'octubre, la Inspecció de Treball obre acta de l'entrada de camions amb productes Panrico que es venen arreu Catalunya i resol al desembre que això vulnera el dret de vaga pel que proposa que la Conselleria iniciï el procés sancionador. Al desembre s'acumulaven més de 50 actes que demostraven que diàriament entraven els camions per proveir el mercat català. La Conselleria frena fins l'últim minut la resolució de l'expedient i no té en compte cap dels claríssims agreujants, per acabar amb una multa de 6.250 euros que encara no consta que s'hagi fet efectiva, però que paralitza els expedients en curs.

  • Els productes Panrico estan a la vista en totes les grans superfícies, mercats i bars. Es presenta denúncia a Consum de la Generalitat per falsedat en l'etiquetatge, perquè en aquests productes es pot llegir a l'embolcall que estan fabricats en Sta. Perpètua (cosa que és falsa) i en moltes ocasions es venen com a productes catalans de proximitat. La Generalitat paralitza l'expedient.

  • Després de la sentència de l'Audiència Nacional sobre el ERE, al juny, l'empresa reuneix al comitè d'empresa per anunciar que està disposada a reduir el nombre d'acomiadaments si pot acomiadar als membres del comitè d'empresa i tria la resta ‘a dit’, és a dir, desfer-se dels treballadors/es que més s'han significat en la lluita. Fins i tot, Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT de Catalunya (que no convoca la vaga) demana que es contrasti el que ha passat i que actuï la fiscalia per la gravetat extrema de l'atac antisindical. Però Treball no fa absolutament res. Com ja havia anunciat l'empresa, la llista dels 38 acomiadaments són els companys/es més destacats en la lluita. En canvi els treballadors sí que van denunciar davant la fiscalia aquesta situació de repressió sindical, denúncia que es troba en situació desconeguda després d'haver estat transferida de la fiscalia de Barcelona a la de Sabadell.

  • Per acabar-ho d'adobar, l'empresa anuncia un ERTE per seguir castigant als treballadors/es, argumentant que l'empresa no està en condicions de produir després de la vaga –cosa absolutament fora de la legalitat dels ERTEs-, i a obviant que va ser la pròpia empresa la que voluntàriament va reduir els serveis mínims que havien d'assegurar el manteniment de la capacitat productiva i la tornada a la feina una vegada desconvocada la vaga. La Generalitat calla.

Al llarg dels d'aquest 8 mesos de vaga, en lloc d'intervenir en el conflicte, la Conselleria de Felip Puig ha actuat com a portaveu i reforç de Carlos Gila (ara Conseller Delegat de Panrico i expert liquidador d'empreses com Sintel i La Seda), que opera des de Madrid. La Generalitat no només ha callat qualsevol crítica a l'empresa i bloquejat les accions legals, sinó que Felip Puig ha fet afirmacions públiques ofensives i insultants contra els treballadors/es, afegint-se a les que va fer l'empresa als mitjans de comunicació insinuant que els treballadors podrien enverinar els dònuts, mentre el dret de vaga era sistemàticament vulnerat. El cinisme de la Conselleria era manifest en l'intent de desarmar als treballadors, quan demanava una vegada i una altra desjudicializar el conflicte (això és, que els treballadors/es retiressin les seves denúncies) mentre la Generalitat no feia gres per aturar els abusos de l'empresa. Per completar el quadre, ara premia Panrico amb 8 milions d'euros.

Sí que hi ha diners per als fons voltor.
La Generalitat acaba d'anunciar que no té diners per pagar les farmàcies, tampoc per pagar les pagues extres dels funcionaris ni les dels dos anys anteriors, fa retallades a l'ensenyament i la sanitat pública… però sí que en té per lliurar 8 milions a Panrico, és a dir, al fons d'inversió americà Oaktree. Aquest fons voltor, presidit pel multimilionari Howard Marks, té uns actius valorats en 63.591 milions d'euros, dels quals més de 13.000 estan invertits en empreses amb problemes. Aquest estiu ha adquirit el Centre Comercial Gran Via de Vigo per 115 milions d'euros. És escandalós que amb les grans dificultats de finançament públic el govern català sí tingui diners perquè el banc públic de la Generalitat lliuri aquests diners a Oaktre.

El cercle es tanca amb el lliurament dels 8 milions. Això hauria de ser motiu perquè des de les direccions sindicals i el comitè d'empresa que controla CCOO, es denunciés aquesta relació i el mal que ha fet la Generalitat als treballadors/es en vaga, cridant a mobilitzar-se en solidaritat amb els acomiadats/es i contra el lliurament de diners públics per finançar els acomiadaments dels i les treballadores.

Sta. Perpètua de la Mogoda 19 de setembre de 2014

Signen:
Jacinto García. Treballador de Panrico.
Agustín Cintes. Treballador acomiadat Panrico.
José Alonso. Del comitè de suport a treballadors de Panrico.
Josep Lluís del Alcázar. Del comitè de suport, Lluita Internacionalista. 


Castellano:


Todo el mundo lo sospechaba, pero ahora se ha materializado. La Generalitat, a través del Instituto Catalán de Finanzas, ha dado un préstamo de 8 millones de euros a Panrico y la empresa procede inmediatamente a despedir a 60 trabajadores / as más (ya van 104 este año, más 31 del año pasado). Un escándalo! Si la empresa tenía problemas financieros para pagar los despidos, ahora los puede salir adelante utilizando dinero público. 

La Generalitat había intentado por todos los medios que, antes de dar este dinero, se firmara un acuerdo entre empresa y trabajadores para salvar la cara, pero los trabajadores / as se negaron a firmar los despidos, aunque también recibieron presiones de la dirección de CCOO. Sin esta firma, el conflicto sigue abierto. Mientras la empresa recibe dinero público para paliar los efectos de la huelga, los trabajadores llevaban los 8 meses de huelga sin cobrar y dos meses más para empezar a cobrar el ERTE que afecta a toda la plantilla; los despedidos aún no han cobrado el 100% de las indemnizaciones, y la empresa ya anuncia beneficios para el 2015. 

La absoluta complicidad de la Consejería de Trabajo con los intereses del fondo buitre Oaktree, que gestiona Panrico, se evidencia: 

Joan Mas, hermano del Presidente Artur Mas, era consejero delegado de Panrico hasta marzo de 2014, y ahora mismo está al frente de otra marca del grupo, La Bella Easo. La Generalitat anunció el pasado septiembre ayudas financieras para rescatar Panrico, tema que motivó denuncias en clave parlamentaria por la relación de privilegio con la empresa. 

A pocos días del anuncio del inicio de la huelga el 13 de octubre del año pasado, se produjo un gran despliegue policial con furgonetas y más de un centenar de Mossos para forzar la carga y salida de 9 trailers con productos de la planta de Santa. Perpetua, paralizada por la huelga, con personal ajeno a la fábrica, todo un acto de esquirolaje contra el derecho de huelga. 

El 16 de octubre, la Inspección de Trabajo abre acta de la entrada de camiones con productos Panrico que se venden en todo Cataluña y resuelve en diciembre que esto vulnera el derecho de huelga por lo que propone que la Conselleria inicie el proceso sancionador. En diciembre se acumulaban más de 50 actos que demostraban que diariamente entraban los camiones para abastecer el mercado catalán. La Consejería frena hasta el último minuto la resolución del expediente y no tiene en cuenta ninguno de los clarísimos agravantes, para acabar con una multa de 6.250 euros que aún no consta que se haya hecho efectiva, pero que paraliza los expedientes en curso . 

Los productos Panrico están a la vista en todas las grandes superficies, mercados y bares. Se presenta denuncia en Consumo de la Generalitat por falsedad en el etiquetado, porque en estos productos se puede leer en el envoltorio que están fabricados en Sta. Perpetua (cosa que es falsa) y en muchas ocasiones se venden como productos catalanes de proximidad. La Generalitat paraliza el expediente. 

Tras la sentencia de la Audiencia Nacional sobre el ERE, en junio, la empresa reúne al comité de empresa para anunciar que está dispuesta a reducir el número de despidos si puede despedir a los miembros del comité de empresa y elige la resto 'a dedo', es decir, deshacerse de los trabajadores / as que más se han significado en la lucha. Incluso, Josep Maria Álvarez, secretario general de UGT de Cataluña (que no convoca la huelga) pide que se contraste lo que ha pasado y que actúe la fiscalía por la gravedad extrema del ataque antisindical. Pero Trabajo no hace absolutamente nada. Como ya había anunciado la empresa, la lista de los 38 despidos son los compañeros / as más destacados en la lucha. En cambio los trabajadores sí denunciaron ante la fiscalía esta situación de represión sindical, denuncia que se encuentra en situación desconocida después de haber sido transferida de la fiscalía de Barcelona a la de Sabadell. 

Por si fuera poco, la empresa anuncia un ERTE para seguir castigando a los trabajadores / as, argumentando que la empresa no está en condiciones de producir después de la huelga -cosa absolutamente fuera de la legalidad de los ERTEs-, y obviando que fue la propia empresa la que voluntariamente redujo los servicios mínimos que debían asegurar el mantenimiento de la capacidad productiva y la vuelta al trabajo una vez desconvocada la huelga. La Generalitat calla. 

A lo largo de los de este 8 meses de huelga, en lugar de intervenir en el conflicto, la Consejería de Felip Puig ha actuado como portavoz y refuerzo de Carlos Gila (ahora Consejero Delegado de Panrico y experto liquidador de empresas como Sintel y la Seda), que opera desde Madrid. La Generalitat no sólo ha callado cualquier crítica a la empresa y bloqueado las acciones legales, sino que Felip Puig ha hecho afirmaciones públicas ofensivas e insultantes contra los trabajadores / as, añadiéndose a las que hizo la empresa a los medios de comunicación insinuando que los trabajadores podrían envenenar los donuts, mientras el derecho de huelga era sistemáticamente vulnerado. El cinismo de la Consejería era manifiesto en el intento de desarmar a los trabajadores, cuando pedía una y otra vez desjudicializar el conflicto (esto es, que los trabajadores / se retiraran sus denuncias) mientras la Generalitat no hacía gres para detener los abusos de la empresa. Para completar el cuadro, ahora premia Panrico con 8 millones de euros. 

Sí hay dinero para los fondos buitre. 

La Generalitat acaba de anunciar que no tiene dinero para pagar las farmacias, tampoco para pagar las pagas extras de los funcionarios ni las de los dos años anteriores, hace recortes en la enseñanza y la sanidad pública ... pero sí lo tiene para entregar 8 millones en Panrico, es decir, al fondo de inversión estadounidense Oaktree. Este fondo buitre, presidido por el multimillonario Howard Marks, tiene unos activos valorados en 63.591 millones de euros, de los cuales más de 13.000 están invertidos en empresas con problemas. Este verano ha adquirido el Centro Comercial Gran Vía de Vigo por 115 millones de euros. Es escandaloso que con las grandes dificultades de financiación pública el gobierno catalán sí tenga dinero para que el banco público de la Generalitat entregue ese dinero a Oaktre. 

El círculo se cierra con la entrega de los 8 millones. Esto debería ser motivo para que desde las direcciones sindicales y el comité de empresa que controla CCOO, se denunciara esta relación y el daño que ha hecho la Generalitat a los trabajadores / as en huelga, llamando a movilizarse en solidaridad con los despedidos / as y contra la entrega de dinero público para financiar los despidos de los trabajadores. 

Sta. Perpètua de la Mogoda 19 de septiembre de 2014 

firman: 
Jacinto García. Trabajador de Panrico. 
Agustín Cintas. Trabajador despedido Panrico. 
José Alonso. Del comité de apoyo a trabajadores de Panrico. 
Josep Lluís del Alcázar. Del comité de apoyo, Lucha Internacionalista.


Entradas populares de este blog

[Valencia] Crónica y fotos de la concentración en apoyo a los mineros

[STSI-Madrid] Despidos encubiertos en IECISA

[Entrevista] Martín Mozé, hijo de desaparecido en la dictadura argentina